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Question on Bearer Share Regime

Q:
If the owners of bearer shares of a grandfathered
bearer share company failed to deposit them

with a custodian or to covert them to or

exchange them for registered shares before 31

December 2009, what options are now available?




Question on Bearer Share Regime

A:
The Act provides a clear solution under Schedule 2,
paragraph 35(4). The company or a person interested in
the bearer share may apply to the Court to extend the
transition date. The Court hearing the application may
extend the transition date by such further period or

periods not exceeding one year in total as it considers fit.




Question on Bearer Share Regime

OF

Can the owners of disabled bearer shares in a

grandfathered bearer share company deposit
them with an authorised or recognised

custodian to terminate their “disability”?




Question on Bearer Share Regime

A:
Depositing a disabled bearer share in a grandfathered
bearer share company with a custodian would not cure the
disability. The available mechanism for doing so lies in
paragraph 35(4) of Schedule 2 under which an application
may be made to the Court for an extension of time to deposit

shares with a custodian or to exchange them for or convert




Question on Bearer Share Regime

OF

Can the owners of disabled bearer shares in a

grandfathered bearer share company deposit

them with an authorised or recognisec

custodian to terminate their “disability”?




Question on Bearer Share Regime

Depositing a disabled bearer share in a grandfathered bearer
share company would not cure the disability. The available
mechanism for doing so lies in paragraph 35(4) of Schedule 2
under which an application may be made to the Court for an
extension of time to deposit shares with a custodian or to

exchange them for or convert them to registered shares.




Question on Bearer Share Regime
Ok

Can a grandfathered bearer share company whose

memorandum was amended by operation of law under

section 34A(1) amend its memorandum to allow the

company to issue bearer shares, convert registered

shares to bearer shares or exchange registered shares

to bearer shares?




Question on Bearer Share Regime

The Act does not prevent a grandfathered bearer share
company whose memorandum was amended by operation
of law under section 34A(1) from amending its
memorandum to allow for the issue of bearer shares and the
conversion/exchange of bearer shares to registered shares.

The provisions of section 13 would apply and the relevant




Question on Bearer Share Regime

Q:
Would the amendment “revive” the
entitlements that were extinguished when the

bearer shares were disabled?




Question on Bearer Share Regime

A:
The amendment would NOT serve to revive any
entitlements that were extinguished when the bearer
shares were disabled. This would require an application
to the Court for an extension of time to deposit the shares

with a custodian or to covert the shares to registered

shares.




Question on Bearer Share Regime

Q:
Are registered agents required to provide the
Commission with a list of companies that are

authorised to issue bearer shares?




Question on Bearer Share Regime
A:
This is not a requirement under the financial
services legislation. However the Commission may
monitor compliance with the Act in the course of a

compliance inspection or by a review of the

prudential returns that are submitted by licensees.




Question on Bearer Share Regime

Q:
What action may be taken against a company
that did not deposit its bearer shares with a

custodian?




Question on Bearer Share Regime

A:
Under paragraph 37 of Schedule 2, the Commission may
apply to the Court for the appointment of a liquidator
under the Insolvency Act where a company has not
deposited its shares with a custodian after the transition

date. As with the exercise of any discretion, the

Commission is required to act fairly and reasonably in




